1r DAW visita la Fira Recerca 2023!

El dia 20 d’abril alumnes de 1r de DAW acompanyats per la seva tutora, Lidia Curiel i pel seu professor, Juan Antonio Garcia van visitar la Fira Recerca en Directe que es fa anualment al Cosmocaixa (Barcelona).

La Fira és un espai dintre del Cosmocaixa que mostra, durant 4 dies consecutius, projectes de recerca sobre diferents disciplines amb un format de proximitat, on es pot parlar directament amb el personal investigador, a més de realitzar petits experiments amb la instrumentació científica que desplacen fins a la Fira. Els nostres alumnes van visitar 3 projectes dels quals s’exposaven a la fira.

El primer va ser el projecte titulat “Vols conèixer com investiguem el càncer amb bioinformàtica?” de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB). Aquí van poder identificar mutacions del genoma que donen lloc a processos tumorals, així com dels mecanismes responsables de la seva aparició. Els investigadors els van mostrar les eines bioinformàtiques que els ajuden a determinar les mutacions, estudiar els mecanismes de tumorigènesi, i millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels pacients oncològics.

Seguidament, van visitar “BioGenoma”, un ambiciós projecte Europeu, al qual participa l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que vol generar un catàleg genòmic de totes les espècies conegudes. L’objectiu d’aquest projecte és conèixer millor la biodiversitat genòmica del nostre
territori per entendre millor la biologia i l’evolució dels organismes, així com ajudar-nos a promoure polítiques de conservació, protecció, restauració, o fins i tot per a la medicina. A la mateixa parada de la Fira van poder comparar genomes de diferents espècies mitjançant
eines bioinformàtiques.

L’últim projecte que van visitar va ser sobre la forma tridimensional de les proteïnes, desenvolupat per l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC). El coneixement de l’estructura 3D de les proteïnes és indispensable per entendre el seu funcionament i per al disseny de fàrmacs. Els alumnes van poder veure imatges de proteïnes obtingudes amb difracció de raig X i també van obtenir cristalls de proteïnes fent servir eines de laboratori.

El fet d’interaccionar directament amb investigadors i realitzar experiments en directe, va resultar molt motivador i il·lustratiu pels alumnes. Tant ells com els docents van gaudir molt de la fira.

Esperem tornar l’any vinent!

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *